Hur går det för smslån och låneinstituten?

Nu är det ett par dagar kvar innan EU-valet och Ardalan (S) försöker ta sig till bryssel genom att spela på den stora medievågen mot smslån. Han vill förbjuda smslån och låta bolagen med sina, jag citerar, "giriga VDs" gå till historien. Men är det verkligen rätt väg att gå och är det bara guld och gröna skogar för låneinstituten? Tja, om jag hade ett låneinstut skulle det av flera anledningar inte vara ett av de som erbjuder snabblån. Men kan det verkligen vara lönsamt att erbjuda lån som inte betalas tillbaka? Vill man verkligen låna ut pengar till folk som saknar betalningsförmåga?

 

Direktekonomi var ett av de tidiga företagen som erbjöd smslån, men de har gått i graven. Min gissning är att de inte är de enda. Det skrivs fortfarande mycket om smslån i tidningar och bloggar, finns t.o.m. fler bloggar (inte bara den här ser ni) förutom den här som är dedikerade till i princip bara smslån.

 

Jag tror att det är viktigare att upplysa om hur smslån fungerar och att det finns alternativ till smslån än att bara förbjuda fenomentet. Om folk blir informerade om hur smålån med kort återbetalningstid fungerar och låneinstituten tar sitt ansvar och gör ordentliga kreditkontroller (vilket flera av de större gör idag, där i bland Folkia) så kommer det förhoppningsvis leda till färre fall för kronofogden, eller om det är som Ardalan tror, branschen självdör. Utbilda, informera om smslån och privatekonomi, det är min medicin!


RSS 2.0